Maandagmiddag 22 januari was het dan zover, de afsluitende bijeenkomst van het convenant autismenetwerk in Zuid-Holland Zuid.
Ruim 80 (ervaringsdeskundige) professionals van de aangesloten organisaties en de coördinatoren van de regionale autismenetwerken uit Noord-Holland, Noord-Brabant en Overijssel kwamen naar Landvast in Alblasserdam. Deels om terug te kijken maar vooral om geïnspireerd te worden hoe te blijven netwerken rondom autisme ( ‘Aut of te Box’). Want met deze intentie kwamen de deelnemers naar deze middag.
Regionaal en landelijk nieuws
Actualiteiten
Interview Nel Hofman
Nel hoopt dat er meer bewustzijn over en begrip voor mensen met autisme ontstaat. Nel: ‘Het blijft noodzakelijk bestaande clichés te doorbreken. Dat kunnen we alleen doen door mensen met autisme en neurodiversiteit een podium te geven. Hun verhaal maakt vaak het verschil. En door kennis te blijven delen. Mensen onderschatten hun eigen kennis. Door jouw kennis te delen doet dit wat met jouw eigen kennis. Mijn wens is dat professionals 10% van hun werktijd de tijd krijgen om te netwerken en daarin kennis uitwisselen. En dat ze zelf de vorm kiezen. Een bijeenkomst, een dag meelopen, et cetera. Er valt zoveel kennis te delen.’ Verder citeert Nel graag psychiater Dirk de Wachter: “Stel de diagnose, leg hem in de la en kijk wie er voor je zit. Ga met de persoon in gesprek en vraag wat voor hem/ haar belangrijk is.” Nel vervolgt: ‘Wat je nu veel hoort is de term neurodiversiteit.
Afsluiting van een tijdperk en op naar de toekomst
Na zeventien jaar kennisdelen, verbinden en ontmoeten sluit het Autismenetwerk ZHZ dit tijdperk feestelijk af met een nieuwe blik op de toekomst.
De bijeenkomst “Aut of the box – hoe ga jij verder'” vindt plaats op Maandagmiddag 22 januari 2024 in Alblasserdam.
Aut of the box – Hoe ga jij verder?
Op ludieke wijze tonen we de opbrengsten en doen we inspiratie op voor de toekomst. We nodigen je van harte uit je aan te melden voor deze bijeenkomst.
Magazine Mezelf
In Magazine Mezelf vind je 15 interviews met mensen met autisme. Stuk voor stuk hebben zij in alle openheid hun ervaringen willen delen. Ervaringen die herkenning, steun en inspiratie kunnen bieden. Met dit magazine willen zij het unieke van ieder mens laten zien en de diversiteit van autisme onder de aandacht brengen om zo te zorgen voor een eerlijker en genuanceerder beeld.
Colorfull Care en Auti-coaching
Colorfull Care en Auti-coaching biedt gespecialiseerde begeleiding en coaching voor mensen met ASS en/of een verstandelijke beperking. Of het nu gaat om kinderen, tieners, volwassenen of ouderen tot 65 jaar, zij en hun naasten kunnen bij hen terecht.
Gespreksgroep voor volwassenen (20 jaar t/m 40 jaar) in Barendrecht start 4 december
Documentaire ‘Inside Aut’ voor leden NVA ZH en partners Autismenetwerk ZHZ
De NVA ZH en het autismenetwerk ZHZ hebben hun krachten gebundeld, een zaal gehuurd en licentie gekocht om de documentaire één avond te laten zien. Leden van de NVA ZH en medewerkers van aangesloten organisaties zijn van harte welkom om met Marjolein en Nel naar deze documentaire te kijken. Het is gratis voor leden NVA ZH en partners van het autismenetwerk. Wel even aanmelden via digitaal aanmeldformulier.
Er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar dus graag aanmelden voor 3 november.
FORS – Citykids realiseert dagcentrum jongeren in Rotterdam
Na een tijd van onderzoek en ontwikkeling is CityKids inmiddels hard bezig met het realiseren van een dagcentrum voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Dit dagcentrum is er niet zo maar, het is bedoeld om jongeren die het niet lukt om onderwijs te volgen toch een mooie kans te bieden.
NVA-lobby in verband met de Tweede Kamerverkiezingen
De NVA wil dat er een duidelijk doelgroepenbeleid komt voor mensen met autisme, zowel in de landelijke als de lokale politiek. Mensen met autisme zijn nu nog te vaak onzichtbaar. Bijvoorbeeld doordat ze worden geschaard onder ‘Nederlanders met een psychische kwetsbaarheid’ of onder het algemene onderwerp ‘inclusie’. Dit gebeurt onder meer in de landelijke politiek, bij gemeenten, het UWV en woningbouwverenigingen.
Stoom Uit Je Oor Koor
Samen zingen is niet alleen ontspannend, maar ook ontzetten leuk!
De bijeenkomsten met ‘Stoom Uit Je Oor Koor’ zijn bedoeld om te ontspannen, plezier te hebben en nieuwe contacten te leggen. Muziek heeft een unieke kracht om mensen te verbinden en emoties los te maken. Het raakt ons op een dieper niveau dan alleen praten. Binnen drie minuten kan muziek een onderwerp invoelbaar, herkenbaar en zelfs tastbaar maken.
Autisme en geldzaken
De manier waarop mensen met autisme omgaan met geld hangt nauw samen met de wijze waarop zij hun autisme ervaren. Dit blijkt uit de resultaten van het project ‘Money Matters’ van de stichting ‘Vanuit autisme bekeken’ (VAB). Via een online vragenlijst hebben bijna tachtig mensen hun ervaringen rond geldzaken gedeeld. Daarnaast interviewde de stichting elf mensen met ervaringskennis en sprak men met drie deskundigen.
Overzicht aangesloten organisaties geactualiseerd
Op dit moment zijn er 39 organisaties aangesloten bij het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid.
Job Up en Linqsom zijn nieuwe partners in 2023. Helaas naam Autismepraktijk afscheid van het netwerk.
Op de pagina aangesloten organisaties vertelt elke organisatie in het kort wat zij doen en waar de informatie te vinden is op hun website.
De afgelopen maanden is de informatie door of via de sleutelfiguren gecontroleerd en geactualiseerd.
Help mee tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week 2023
Op zondag 10 september is het World Suïcide Prevention Day. Een dag waarop 113 stilstaat bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt.
Vanaf volgende week maandag 4 september leven zij samen toe naar deze dag. En jij kunt daarin veel betekenen
Zojuist verschenen: NIDA derde geheel herziene druk 2023
De NIDA is ter gelegenheid van de voorliggende druk grondig herschreven en geactualiseerd, voorzien van een handleiding gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar diagnostiek van ASS bij volwassenen.
De Film Inside Aut in LantarenVenster Rotterdam
De Film Inside Aut draait door het hele land en wordt goed gevonden door mensen met autisme, geïnteresseerden en zorgverleners. Het heeft even geduurd maar er is nu ook een avond met Q+A ingepland in Rotterdam.
ABA behandeling in het nieuws
Een overzicht van blogs en artikelen die over de behandeling ABA zijn verschenen in de media, de reactie van de NVA en de reactie van ABA huis.
Long Covid
Inmiddels hebben ruim 24.000 Long COVID patiënten C-support weten te vinden. Deze groep bestaat vooral uit (digi)taalvaardige Nederlanders waarvan 70% vrouwen in de leeftijd van 40-60 jaar.
Een grote groep, waaronder mensen met een beperking, ouderen, jongeren, mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden weet C-support en PostCovid NL niet of nauwelijks te vinden.
Draag bij aan hulp voor mensen in uw omgeving met de problemen die door langdurige klachten na corona zijn ontstaan, door onderstaande middelen in uw praktijk of organisatie in te zetten!
Logik Evolution
Kelly Redden van Logik Evolution nam contact op met coördinator Nel Hofman. Kelly wil graag convenantpartner worden van het Autismenetwerk ZHZ. Vanuit haar woonplaats in provincie Utrecht is het ook mogelijk om ondersteuning te bieden in de regio Zuid-Holland Zuid.
Na de kennismaking is Kelly uitgenodigd om eerst een netwerkbijeenkomst bij te wonen en een overzicht te geven van de mogelijkheden van ondersteuning. Regelmatig komen er namelijk vragen van ouders uit andere landen voor ondersteuning. Wellicht kan de ondersteuning van Kelly (in het engels) iets voor hen betekenen.
Lancering www.ouderkennis.nl
Ouderkennis biedt inspiratie, kennis, denkstof en soms ook praktische tips voor iedereen die werkt met en voor ouders en voor iedereen die nieuwsgierig is naar het perspectief van ouders. De website is een initiatief van de Stichting Alice van der Pas en draagt op die manier mede bij aan het verspreiden van het gedachtengoed van wijlen Alice van der Pas. In een arbitraire selectie, die voortdurend wordt aangevuld, belicht Ouderkennis zowel professionele als ervaringskennis van, voor en door ouders en professionals.
Ontprikkelen op een muziekfestival
Bente is op zoek naar mensen met autisme die graag naar een festival gaan maar dit niet doen omdat er geen ruimte is om te ontprikkelen. En die het leuk vinden om mee te denken over waar organisatoren aan moeten denken om voor deze ruimte te creëren.
Prikkelarm proefconcert
Met de input uit de brainstormgroep gaat Bibelot vrijdag 28 april een prikkelarm proefconcert organiseren.
De organisatoren gaan een aantal dingen testen waardoor het concert zelf iets anders zal zijn dan regulier.
Via beweging en plezier, een brug over naar meer zelfvertrouwen
Bram Martens verzorgde op 11 april een workshop voor de sleutelfiguren van het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid. Een workshop over de training Durf te Doen die ImproBattle samen met Werkpad en Martine Scharp heeft ontwikkeld om het geloof in eigen kunnen van mensen met autisme te verbeteren.
Autisme in de media – factsheet voor de journalistiek
Het beeld dat in de media geschetst wordt van autismespectrumstoornissen (ASS) heeft invloed op de acceptatie, participatie en integratie van mensen met ASS in de maatschappij.
Uit onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA) blijkt, dat vooral kranten negatief berichten over autisme.
Het is dan ook van belang dat media een realistisch en divers beeld over de vele uitingsvormen van ASS laten zien om stigmatisering te voorkomen. Om journalisten een realistisch beeld van autisme te geven, heeft de AWA de factsheet ‘Autisme in de media’ ontwikkeld
Terugblik op autismeweek 2023
De autismeweek is weer voorbij en we blikken terug op een aantal regionale activiteiten (Jados, Acato en Gemeente Molenlanden) en de activiteiten van de NVA en de NAR.
Autisme in het nieuws in gemeente Molenland
Tijdens de autismeweek 2023 heeft gemeente Molenlanden een mooie special In Het Kontakt geplaatst over het onderwerp autisme, met o.a. twee ervaringsverhalen en informatie over het cursus aanbod in Molenlanden.
Mensen uit Zuid-Holland gezocht die willen meedenken over prikkelarme concerten
Tessa: “Bij Bibelot zijn wij bezig met opzetten van prikkelarme concerten. Om uiteindelijk tot een goed concept te komen hebben wij de input nodig van mensen die last hebben van prikkels. Daarom zoeken wij mensen uit de regio Zuid-Holland die graag hun ervaringen en meningen willen delen. Daarmee kunnen wij een sterk concept neerzetten die aansluit op de behoefte”.
NIPA-lunchwebinars 2023
In 2023 organiseert het NIPA vier online lunchwebinars over actuele thema’s rond autisme.
NIPA-lunchwebinars 2023
17-04-2023: autisme en verstandelijke beperking
19-06-2023: eetstoornissen bij autisme
18-09-2023: verklaringsmodellen en theorieën over autisme
04-12-2023: autisme en seksualiteit
JobUp sluit aan bij het autismenetwerk
JobUp sluit aan bij het autismenetwerk ZHZ. Op 20 maart ondertekende directeur Erik Baan het convenant.
Online Bruggenbouwersgroep
Autisme Digitaal zoekt nog deelnemers zónder autisme!
Heb jij geen autisme en wil je weten hoe iemand met autisme bijvoorbeeld omgaat met bijvoorbeeld vriendschappen en veranderende levensfasen?
Schrijf je dan in voor de eerste ONLINE gespreksgroep van Autisme Digitaal: de Bruggenbouwersgroep. Hierin gaan deelnemers met en zonder autisme met elkaar in gesprek. Iedere bijeenkomst is verbonden aan een thema
Autismeweek 2023
De NVA organiseert jaarlijks de Autismeweek. De Autismeweek is altijd rond de Wereld Autismedag op 2 april. Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april vindt de Autismeweek 2023 plaats. Het thema is ‘Hoe uniek ben jij?.
Innovatieve zorgverlening en techniek’ in De Lier – 1 april
De innoVaria is een Autisme Innovatie Event, een middag waarbij er een variëteit te zien is aan innovatieve zorgverlening en techniek! Dit alles in het kader van ADHD en autismezorg. Ooit al eens een drones-demonstratie willen zien? Of eens willen ontdekken hoe goed je kan “voelen”? Misschien ben je professional en heb je juist interesse in wat er aan zorgverlening en innovatieve therapieën en hulpmiddelen mogelijk zijn voor de doelgroep? Nou, dan mag je dit gratis toegankelijke evenement niet missen! Locatie: Priva Campus in De Lier van 10:00-16:00 uur.
Ervaringsdeskundige Anouck de Zeeuw
Anouck volgt de opleiding ervaringsdeskundige bij Howie de Harp. Zij loopt op dit moment stage bij de ASVZ. Tijdens deze stage staat het stigma rondom autisme centraal.
Hiervoor doet zij verschillende activiteiten: blogs, gastlessen en expositie.
Pia, de Persoonlijke Interactieve Assistent
PIA is ontworpen om de introductie van nieuwe zorgtechnologie te vergemakkelijken door het vertrouwde communicatiemiddel WhatsApp op een slimme manier te integreren, wat kan bijdragen aan een grotere acceptatie van zorgtechnologie door mensen die zorg nodig hebben.
Met Pia willen de ontwikkelaars de zelfredzaamheid en eigen regie van mensen vergroten en tegelijkertijd de mantelzorgers en zorg ontlasten. Zowel mantelzorgers als zorgorganisaties/-afdelingen kunnen een abonnement afsluiten op Pia.
Ontwikkelen informatie autisme en seksualiteit – Vragenlijst
De Informatietafel Autisme maakt informatie voor mensen met autisme en naasten over onderwerpen waar nog te weinig praktische informatie over is. Dit jaar ontwikkelen ze informatie over autisme en seksualiteit. De informatie komt op autisme.nl en participate-autisme.be.
De Informatietafel vindt het belangrijk om van mensen met autisme en/of naasten te horen wat hún informatiebehoefte is. Er is een korte vragenlijst opgesteld. Ook professionals kunnen deze vragenlijst invullen: “welke vragen/problemen zien zij in hun werkpraktijk”?
Iris is op zoek naar mensen met autisme die een kantoorbaan hebben zowel voor, tijdens als na de COVID-19 pandemie
Iris is op zoek naar mensen met autisme die een kantoorbaan hebben zowel voor, tijdens als na de COVID-19 pandemie en willen deelnemen aan een interview. Het interview zal een online gesprek zijn van ongeveer een half uur rond april 2023. Je komt in aanmerking voor deelname als je:
Autisme hebt;
Werkt in Nederland;
Thuis en/of op kantoor werkt;
Een kantoorbaan hebt (voor, tijdens en na de COVID-19 pandemie).
Autismeweek 2023
Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april vindt de Autismeweek 2023 plaats. Het thema is: ‘Hoe uniek ben jij? Diversiteit in het Autisme Spectrum’.
Gespreksgroep voor volwassenen met autisme – NVA Dordrecht
De NVA Zuid-Holland organiseert gespreksgroepen, waaronder een gesprekgroep in Dordrecht voor voor volwassenen met (een vermoeden van) autisme met een normale tot hoge intelligentie.
Er is weer ruimte voor nieuwe deelnemers in de gespreksgroep in Dordrecht.
Wil jij gast zijn in een podcast?
Momenteel is Nicky bezig om een podcast op te zetten over autisme. Dit wil zij doen door telkens met een gast te praten die ook autisme heeft of iemand die veel verstand van autisme heeft.
Wil jij of ken jij mensen die hieraan mee willen werken dan mag via e-mail contact opnemen met Nicky.
Radboud universiteit is op zoek naar jongvolwassenen met autisme
Radboud Universiteit vraagt aandacht voor een onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgezet onder jongvolwassenen (18-30 jaar) met en zonder de diagnose autisme. Voor dit onderzoek is het onderzoeksteam op zoek naar jongvolwassenen met autisme (18-30 jaar) die mee willen werken aan dit online onderzoek (vragenlijst).
Aan deelnemers wordt enkel bekend gemaakt dat het onderzoek over variatie in persoonlijkheidskenmerken, stemming en gedrag gaat. Om te voorkomen dat deelnemers beïnvloed worden, vertellen de onderzoekers niet dat het onderzoek ook over autismekenmerken gaat.
ChillAut Leerdam-GORINCHEM zoekt bestuurslid
ChillAut Leerdam-GORINCHEM zoekt bestuurslid
± 4 tot 10 uur per maand
voor Jongerencafé ChillAut in Leerdam en Gorinchem
Gezocht voor online interview (30 minuten) – Professionals die langer dan 12 jaar werken in de zorg voor jeugd
Hidup Palit volgt 5 VWO op het Zuider Gymnasium Rotterdam. Hidup is bezig met zijn profielwerkstuk over de zorg voor jeugd omdat dit een zeer actueel en belangrijk onderwerp is. Voor dit profielwerkstuk wil hij professionals interviewen die de tijd voor én na de transitie in 2015 hebben meegemaakt. Het interview is online via MS TEAMS en zal een maximaal een half uur duren.
Wil jij geïnterviewd worden stuur dan een mail naar: hpalitboba@gmail.com
Partnercursus Autisme – Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht
Heeft u een partner met autisme? Dan is deze cursus mogelijk iets voor u. Als autisme een rol speelt in uw relatie kan dit ingewikkeld en verwarrend zijn. Hoe gaat u hier mee om? Hoe steunt u uw partner en hoe zorgt u goed voor jezelf? De cursus start in maart en bestaat uit tien bijeenkomsten op woensdagochtenden.
Deelname is gratis.
Podcast voor en door zorgverleners – hoe zorg verbeteren voor mensen met autisme in het ziekenhuis
Mensen met de diagnose Autisme Spectrum Stoornis hebben een andere manier van informatieverwerking. Dit betekent in de praktijk voor iedereen iets anders, maar vaak zijn bezoekjes binnen de zorgsector voor deze mensen met autisme een grote uitdaging.
Boba-begeleider Gijs Tabak vertelt in deze aflevering van De Interventie wat autisme precies is, waarom dit voor iedereen verschilt en vooral: hoe zorgverleners in ziekenhuizen de zorg kunnen verbeteren voor deze patiënten.
Terugkijken Lunch-Talkshow Verborgen Intelligentie
In de op 21 december 2022 live uitgezonden LunchTalkshow vertellen ouders, levensloopbegeleiders en professionals wat hen heeft geholpen.
Hoe ervaren de ouders hun weg tot nu toe?
Hoe maak je contact met iemand die niet spreekt?
Hoe leer je de mens te zien achter ‘het probleem’ en aan te sluiten op hun wensen voor ontwikkeling?
Huisartszorg voor mensen met autisme verbeteren
De Academische Werkplaats Autisme is de afgelopen 4 jaar bezig geweest met 4 projecten. Eind november zijn de Eindresultaten AWA gepresenteerd Eén van de projectgroepen is Hulp, behandeling en medicatie. Zij hadden de afgelopen jaren 2 projecten:
1. Verbeteren van de huisartsenzorg voor mensen met autisme
2. Onderzoek verrichten naar maag- en darmklachten van mensen met autisme
CHILLAUT Leerdam-Gorinchem zoekt een jongerenwerker (ZZP)
Bouw mee als Jongerenwerker! voor Jongerencafé ChillAut in Leerdam en Gorinchem 6 tot 8 uur per maand (ZZP-basis).
Als jongerenwerker heb je bij ons een coachende en coördinerende rol met een grote maatschappelijke impact. Je begeleidt de vrijdagavonden samen met één of twee vrijwilligers en zorgt ervoor dat er een gezellige en veilige sfeer is. Een veilige omgeving is belangrijk zodat de jongeren zich sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen. Je vangt nieuwe deelnemers op een prettige manier op en zorgt ervoor dat ze zich snel thuis voelen. Naast de café-avonden doen we soms ook een activiteit buiten de deur, zoals bijvoorbeeld bowlen. Graag willen we dat je hiervoor met initiatieven komt.
Leerrecht pilot voortgezet onderwijs (VO)
Je wil graag meedoen op school. En je ontwikkelen. Op een plek waar mensen je begrijpen en waar je jouw talenten kan laten zien. Op school is dat niet gelukt.
De ‘Leerrecht pilot VO’ kan helpen door onderwijs en begeleiding op maat.
PEERPOINT HERSTELACADEMIE – Het winterprogramma staat online!
We hebben onze hersens weer flink laten kraken om een mooi, herstel bevorderend winterprogramma samen te stellen. Zowel in Dordrecht als in Sliedrecht en Gorinchem zijn er weer interessante nieuwe activiteiten om aan deel te nemen in december, januari en februari.
Via www.peerpointherstelacademie.nl kun je je eenvoudig voor de activiteiten van jouw keuze aanmelden, dan rekenen we op je komst. Per locatie is op de website een activiteitenoverzicht te vinden.
Themaweek over autisme diagnose
Van 11 tot 20 oktober 2022 is er bij Autisme Digitaal* een themaweek over ‘autisme diagnose’. Een diagnose autisme krijgen is vaak een ingrijpend moment. Hoe is het om een diagnose autisme te krijgen? Wat heb je er aan? Maakt het uit of je de diagnose vroeg of laat krijgt? Als organisatie voor en door autistische volwassenen geeft Autisme Digitaal een stem aan autistische volwassenen zelf.
Webinar tijdens nationale Sportweek
Op 22 september organiseert het project Sportakkoord – MEEnl een Webinar. In dit Webinar gaan zij in op de werkwijze hoe mensen met een niet-zichtbare beperking en chronisch zieken in beweging te krijgen om te gaan sporten.
Ervaringsdeskundigen en beleidsadviseurs van gemeenten delen hun ervaringen. Ook onderwerpen als financiering, sportakkoord en preventieakkoord komen aan bod.
Voor wie
Training ‘Werken met eigen ervaring als ouder’
Stichting KernKracht en Ouderplatform Zuid-Holland Zuid ) biedt gratis de training ‘Werken Met Eigen Ervaring Als Ouder volgen’ aan. Deze training is erop gericht om iets positiefs met je ervaringen te doen.
Na het behalen van je certificaat bij Stichting Ouderplatform Zuid-Holland Zuid in kunt zetten. Je krijgt er werkervaring, een superleuk team om mee samen te werken, begeleiding, intervisie en een vrijwilligersvergoeding voor terug.
Wereld suïcide Preventie dag
Op 10 september 2022 is het ‘Wereld Suïcide Preventie Dag’. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen.
Openheid over suïcide(gedachten) is óók belangrijk voor jongeren met autisme. Hoe doe je dat, meer openheid? Met deze vraag organiseert het autismenetwerk een netwerkbijeenkomst waarin kennisdeling vanuit de wetenschap, praktijk en verhalen van jongeren.
Inspiratiebijeenkomst voor werkgevers en werkzoekenden
In samenwerking met diverse aangesloten organisaties en een team van het NVA Werkweb Autisme organiseren we op donderdagmiddag 29 september een inspiratie en ontmoetingsmiddag over ‘Werken met autisme’ in Hendrik-Ido-Ambacht.
Brusjestraining in Lansingerland
MEE organiseert een brusjestraining in Lansingerland. Deze training is voor broers of zussen van 7-12 jaar van een kind met een beperking. Meer info en meedoen?
Financiële zelfredzaamheid jongeren/jongvolwassenen met autisme – project Money Matters
Is financiële zelfredzaamheid anders voor jongeren met autisme?
Deze vraag onderzoekt het project Money Matters. Daarvoor hebben zij hulp nodig van jongeren/jongvolwassenen met autisme 12-30 jaar, volwassenen met autisme ouder dan 30 jaar, ouders en andere betrokkenen die ervaring hebben met geldzaken van een jongere/jongvolwassene met autisme. Doe jij mee en wil je de vragenlijst invullen voor 31 augustus?
Lancering nieuwe brochure: Een diagnose autisme…… en dan
Sinds april 2021 is de Informatietafel Autisme bezig geweest met het thema ‘Waar begin je als je net de diagnose autisme hebt gekregen’. Volwassenen die een diagnose autisme krijgen hebben vaak veel vragen. De informatietafel heeft in nauwe samenwerking met Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA) een brochure ontwikkeld met informatie voor mensen die net een diagnose autisme hebben gekregen.
Deze nieuwe brochure helpt hen op weg met informatie waarvan anderen zeggen: “Had ik dat maar eerder geweten!”.
Gemeente Molenlanden sluit aan bij het autismenetwerk
Gemeente Molenlanden is de eerste gemeente in de regio Zuid-Holland Zuid die het convenant Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid ondertekent. Maandag 11 juli zette wethouder Piet Vat zijn handtekening onder het convenant.
Yvonne Pijnenburg (sociaal werker gemeente Molenlanden): Het is fijn om directe lijntjes te hebben met (ervarings)deskundigen op allerlei gebieden rondom autisme in de regio. Door de inbreng van (ervarings)deskundigen in het netwerk en ophalen van verhalen kan het sociaal team met de gemeente kijken hoe wij onze dienstverlening kunnen verbeteren.
Vooraankondiging: ‘Inspiratiebijeenkomst voor werkgevers en werkzoekende – Werken met autisme’
In samenwerking met het project WerkWeb-Autisme organiseert het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid op donderdag 29 september 2022 een inspiratiebijeenkomst over autisme en aan het werk in de Cascade in Hendrik- Ido- Ambacht
Een bijeenkomst waarin inspirerende voorbeelden van werkgevers, middelen en regionaal aanbod voor ondersteuning/coaching bij autisme en werk, netwerken voor werkgevers en werkzoekenden en een informatie hoek.
Regionale autismenetwerken presenteren zich
Van Groningen tot Limburg, van oost naar west…… in elke regio is er altijd wel een activiteit. Op 15 juni kwamen de coördinatoren van de regionale Autisme Netwerken in Nederland bij elkaar in Magazijn076 -Breda. Een dag van kennis delen en ontmoeten tussen de regionale netwerken. En aan het einde van de dag de lancering van de etalagepagina met video’s en podcasts uit alle regionale netwerken en een livestream.
Vanuit de regio Zuid-Holland Zuid een korte impressie van de jaarlijkse themabijeenkomst 30 mei 2022.
PRIKKELARM!! Filmvertoning ‘De Wilde Waard’
Iedereen die in de Alblasserwaard woont kan de film ‘De Wilde Waard’ prikkelarm bekijken in de Til.
Gratis en mogelijk gemaakt door door gemeente Molenlanden.