Autisme in de media - factsheet voor de journalistiek en tips voor journalisten
De gevolgen voor de beeldvorming
Het beeld dat in de media geschetst wordt van autismespectrumstoornissen (ASS) heeft invloed op de acceptatie, participatie en integratie van mensen met ASS in de maatschappij.
Uit onderzoek van de Academische Werkplaats Autisme (AWA) blijkt, dat vooral kranten negatief berichten over autisme.
Het is dan ook van belang dat media een realistisch en divers beeld over de vele uitingsvormen van ASS laten zien om stigmatisering te voorkomen.
Om journalisten een realistisch beeld van autisme te geven, heeft de AWA de factsheet ‘Autisme in de media’ ontwikkeld.
Tips voor journalisten en mensen met autisme
Do’s en don’ts voor journalisten bij een geïnterviewde met autisme.
In de blog van A-typist lees je tips voor journalisten, maar ook voor autistische mensen zelf. Wat kunnen beide groepen doen om de ervaring zo prettig mogelijk te maken?
Autisme is een veelgevraagd onderwerp in de media. Er worden dus regelmatig autistische mensen gezocht voor in de krant, een tijdschrift, op de radio, in een podcast of op tv. Zelf heeft Anne al aan redelijk wat interviews meegewerkt, maar zij heeft er waarschijnlijk net zo veel afgeslagen. Anne weet inmiddels dus goed wat zij fijn vind of aankan, en wat niet. Vanuit haar eigen ervaring, en met behulp van haar volgers op Twitter, schrijf zij in deze blog op welke tips zij hebben voor journalisten en ook voor autistische mensen zelf die met een journalist te maken krijgen.
Verspreiden van deze factsheet
Deze factsheet heeft de NVA naar verschillende media gestuurd.
Schrijf jij over autisme of ken jij journalisten? Lees of deel deze factsheet ‘Autisme in de media’