Autismeweek 2021

Verhalen over sporten, in gesprek met Bram en Anne's blog

25 maart 2021

Autismeweek
Van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april vindt de Autismeweek 2021 plaats. De autismeweek is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en het autismefonds.  De autismeweek vindt altijd plaats in de eerste week van april omdat op 2 april wereldwijd aandacht is voor autisme.  De Verenigde Naties hebben namelijk 2 april uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag. Een dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat. Deze dag is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is.  Het is dit jaar het 12e jaar dat er een autismeweek georganiseerd wordt.

Activiteiten
In het hele land zijn activiteiten. De aftrap is een online symposium Autisme en beweging op zaterdagmiddag 27 maart.  Op de website www.autismeweek.nl zijn alle activiteiten te vinden.
Het autismenetwerk ZHZ heeft vijf activiteiten uitgelicht in de nieuwsbrief.

SportMEE deelt verhalen over autisme en bewegen
De consulenten van SportMEE weten veel over aangepast sporten, zwemles, speciaal onderwijs en bewegen voor mensen met autisme. Het zijn echte experts. Voor mensen met autisme, maar ook voor mensen sportaanbieders die de training of lesgeven.  Zij doen dit in Rotterdam, Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland en Schiedam.
In de autismeweek zullen zij dagelijks een filmpje, verhaal, blog op de sociale media van SportMEE delen. Verhalen die laten zien dat sporten, naast het in beweging zijn, een belangrijk bijdrage levert aan het meedoen in de samenleving. En daarnaast is sporten natuurlijk ook gewoon erg leuk en gezond. Daarom is het zo belangrijk dat je een sport of beweegactiviteit kiest die bij je past. SportMEE helpt graag met het vinden van passende sport; Regulier waar mogelijk, speciaal indien nodig.

In gesprek met Bram
Bram vertelt dat bewegen hem helpt zijn hoofd leeg te maken.

Anne’s blog
Anne vertelt over sporten. Hoe zij lastige ervaringen uit het verleden achter zich heeft gelaten en nu voorzichtig sporten weer een kans geeft. Op vrijdag 2 april is Anne’s blog op deze website te lezen.Posts of sociale media door  

Zondag 28 maart – Start autismeweek
Deze week is het Autismeweek 2021. Wist je dat het thema te maken heeft met sporten en bewegen? Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig bewegen mensen met autisme kan helpen de motoriek te verbeteren én om beter om te gaan met stress. Hulp nodig om in beweging te komen? SportMEE heeft in de afgelopen 11 jaar al veel kinderen, jongeren en volwassenen met autisme geholpen om een passende sport- of beweegplek te vinden. Zet de volgende stap en neem contact op via: www.sportmee.nl!

Maandag 29 maart – Autisme en voetbal
Voetbal is in Nederland een ontzettend populaire sport, ook onder mensen met autisme. Soms is regulier voetballen (nog) niet passend, en is een G-voetbal team ook niet de beste match. Bij NOC Kralingen is daarom 16 jaar geleden Autivoetbal Noc Kralingen ontstaan. Er zijn momenteel twee groepen (8-18 jaar en 18+) voor kinderen en volwassenen die recreatief of in wedstrijdverband in actie willen komen. En zo zijn er meer groepen in Nederland. Wil je weten of Auti-voetbal ook iets voor jou is? Neem contact op via www.sportmee.nl!

Dinsdag 30 maart Matthijs en waterpoloSporten is voor iedereen – Matthijs
Een prachtig voorbeeld van samen sporten, met de juiste aandacht voor de teamgenoot met autisme. Bij inclusief sporten gaat het erom dat iedereen; met plezier kan mee doen, zich welkom voelt en erbij voelt horen, geaccepteerd wordt, niet uitgesloten wordt en eigen sportkeuzes kan maken. Mathijs zwemt naar het doel van de tegenstander, schiet en scoort! Luid gejuich van zijn teamgenoten. “Heb je gezien dat ik heb gescoord? Matthijs eindigt  met: “En dat tussen de normale mensen he, want ik ben hier de enige met een beperking. Dat is gewoon tof dat ik daarbij mag zijn”.

Woensdag 31 maart – Vrouwen met autisme
Wist je dat autisme zich bij mannen en vrouwen anders kan uiten? En dat vrouwen met autisme vaker (eerst) een verkeerde diagnose krijgen? In deze documentaire van Vet Gezellig komen meerdere vrouwen met autisme aan het woord. Heb je advies nodig over het vinden of creëren van een passende sport- of beweegplek voor vrouwen met autisme? Wij denken graag mee! #sportmee

Donderdag 1 aprilIn gesprek met Bram
Bram vertelt dat bewegen hem helpt zijn hoofd leeg te maken. Erica maakt een strip van zijn verhaal.

Vrijdag 2 april – Anne’s Blog
Anne vertelt in haar blog over sporten. Hoe zij lastige ervaringen uit het verleden achter zich heeft gelaten en nu voorzichtig sporten weer een kans geeft. Een indrukwekkend verhaal met een mooie eindzin: “Ik kan iets wat ik eerst niet kon en ik heb het helemaal zelf gedaan“.

 

!