NIPA-lunchwebinars 2023

Actuele thema's

27 maart 2023

In 2023 organiseert het NIPA vier online lunchwebinars over actuele thema’s rond autisme.

NIPA-lunchwebinars 2023

  • 17-04-2023: autisme en verstandelijke beperking
  • 19-06-2023: eetstoornissen bij autisme
  • 18-09-2023: verklaringsmodellen en theorieën over autisme
  • 04-12-2023: autisme en seksualiteit

Praktisch

  • De lunchwebinars zijn online
  • Lunchtijd: van 12.30 tot 13.15 uur
  • Deelname is gratis voor NIPA-leden
  • Overige geïnteresseerden betalen een kleine bijdrage

 

PROGRAMMA EN SPREKERS

Autisme en verstandelijke beperking

Peter Stallenberg is oprichter en teamleider van een behandelgroep voor kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand, voorzitter van de NVA-expertgroep ASS&VB en vader van een volwassen zoon met autisme en een verstandelijke beperking.

Bij co-morbiditeit, zoals bij de diagnose autisme en verstandelijke beperking, ontstaat er een ingewikkeld samenspel. Autisme vereist een begeleidingsstijl die op bepaalde punten anders is dan bij enkel een verstandelijke beperking en andersom. Wat is van belang als begeleiden niet aan de hand van de cognitie maar aan de hand van ervaren gaat? En waar vindt je bruikbare informatie om jouw begeleiding verder mee vorm te geven?

Eetstoornissen bij autisme 

Sabrina Schröder is psycholoog en promovenda bij Altrecht Rintveld Eetstoornissen en docent bij de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht. Zij doet de presentatie samen met een ervaringsdeskundige die om privacy redenen niet genoemd wil worden in deze aankondiging. Sabrina geeft wetenschappelijke inzichten in wat er tot nu toe is bekend over de samenhang tussen autisme en eetstoornissen; hoe vaak het voorkomt, hoe het eruit ziet en wat de klinische implicaties hiervan zijn. Vanuit de klinische praktijk geeft ze handvatten over wat je bij de behandeling van iemand met autisme en een eetstoornis kan doen. Haar co-spreker zorgt voor het ervaringsperspectief en zal persoonlijke ervaringen met autisme en een eetstoornis delen.

Autisme: verklaringsmodellen en theorieën 

Quirijn Spijker is ervaringswerker bij GGZ Rivierduinen en docent aan de Hogeschool Leiden. Voor de NIPA psycho-educatie autisme die dit najaar verschijnt, heeft hij de belangrijkste theorieën, hypothesen en modellen die (aspecten van) autisme proberen te verklaren naast elkaar gezet.

In de afgelopen decennia zijn er behoorlijk wat nieuwe theorieën, hypotheses en verklaringsmodellen bijgekomen. Wat is de meerwaarde van die verschillende theorieën en verklaringsmodellen? In zijn presentatie gaat Quirijn in op wat het toevoegt om breder naar autisme te kijken. Ook laat hij zien hoe je deze modellen en theorieën als hulpverlener kunt inzetten in de zorg en begeleiding van mensen met autisme. Hierbij maakt hij gebruik van zijn ervaring als hulpverlener én van zijn persoonlijke ervaringen.

Autisme en seksualiteit 

Dr. Jeroen Dewinter is klinisch psycholoog bij GGzE en senior researcher bij Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welbevinden aan Tilburg University. Seksualiteit en autisme: er lijkt steeds meer interesse en aandacht voor dit thema, maar hebben we er genoeg aandacht voor in onze samenwerking als professionals met jongeren en volwassenen met autisme en hun omgeving? Is dat nodig? Wat kunnen we in de hulpverlening en daarbuiten doen om het seksueel welbevinden van jongeren en volwassenen met autisme te bevorderen? Op deze vragen geeft Jeroen antwoord tijdens het lunch-webinar. Daarbij baseert hij zich, naast wetenschappelijke en klinische kennis op ervaringen, reacties en ideeën van mensen met autisme zelf.

Kijk voor het uitgebreide programma op de  NIPA website

Voor wie

De lunchwebinars zijn bedoeld voor (ervaringsdeskundige) zorgprofessionals die werken met mensen met autisme, zoals begeleiders, (klinisch) psychologen, peer-support werkers en psychiaters. Maar ook geïnteresseerde hulpverleners die weinig of (nog) niet met mensen met autisme werken, zijn van harte welkom om deel te nemen.

Kosten en aanmelden

  • NIPA-leden: gratis
    (Altrecht, GGZ NHN, GGZ Rivierduinen, Lister en de Parnassia Groep)
  • Geen NIPA-lid: € 19,95 per gekozen lunchwebinar
  • Geen NIPA-lid: € 59,95 voor heel de reeks (3 + 1 gratis)

Schrijf je in voor losse webinars, of voor de hele reeks.

 

AANMELDFORMULIER

!