Versoepelingen maatregelen - Gevolgen voor mensen met autisme na de coronacrisis

Anne van de Beek blogt over wat dit betekent voor mensen met autisme

2 juli 2021

Anne van de Beek schreef afgelopen week het volgende:

AnneDe lockdown was lastig, maar de versoepelingen zijn dat voor mensen met autisme soms ook! Nu de maatschappij langzaam weer opengaat, beginnen we na te denken over ons leven na corona. Sommige mensen met autisme komen erachter dat ze vaardigheden zijn verloren, die hen jaren hebben gekost om op te bouwen. Ze kijken aan tegen opnieuw jaren om die vaardigheden weer te verwerven.

.

Op Twitter kwam ik erachter dat veel autistische mensen vaardigheden zijn verloren gedurende de pandemie en dat ze niet weten of en hoe ze die weer terug gaan krijgen. Voor mijzelf ook herkenbaar.Daar gaat mijn artikel over, want er gaan autistische mensen zijn die niet automatisch/snel mee kunnen in de versoepelingen, omdat er tijd nodig is om de vaardigheden weer op te bouwen.

Blogger Iksimij schreef een mooi ervaringsverhaal over hoe iets ‘simpels’ als een ijsje halen heel moeilijk kan zijn na een jaar coronamaatregelen en hoe haar ergotherapeut haar daarbij ondersteunt.

.

Mijn ervaring is dat een positieve verandering óók moeilijk kan zijn, áls je deze versoepelingen al als positief ziet. Hoe ervaren andere mensen met autisme dit? Hoe kan onze omgeving ons ondersteunen om dat makkelijker te maken?

 

Anne vroeg om ervaringen en er kwamen veel reacties. In haar blog heeft Anne de ervaringen gebundeld per onderwerp:

  • Verloren vaardigheden
  • Nieuwe vaardigheden: de positieve gevolgen
  • Wat helpt om weer mee te kunnen doen?
    • Wat kunnen anderen doen?
    • Wat kun je zelf doen als je je vaardigheden weer uit wil breiden?
  • Of toch liever niet mee meedoen zoals het was?

Verloren vaardigheden: gevolgen van de coronacrisis voor autistische mensen – A-typist

Herkenbaar?

Wat zou jij nodig hebben om na de coronacrisis weer mee te kunnen doen in de maatschappij (als je dat wil)?

Laat een reactie achter op de website van Atypist en stuur dit artikel door naar de mensen waarvan je vindt dat ze het zouden moeten lezen.

 

!