Regionaal en landelijk nieuws

Actualiteiten

Elke dag is er nieuws over autisme vanuit verschillende organisaties en landelijke kenniscentra. Op deze website publiceren wij actualiteiten uit de regio en landelijke nieuws wat van belang is voor de regio en/of aangesloten organisaties.


Laatste nieuws aangesloten organisaties
Ben je benieuwd naar het laatste nieuws van één of meerdere aangesloten organisaties? In  dit overzicht  vind je de link naar de nieuwspagina van betreffende organisatie.


Het jij een actualiteit? Via contact kun je jouw bericht aanleveren.


 

Vertelfabriek – Helden

Stichting De Vertelfabriek maakt prikkelarme voorstellingen voor het speciaal onderwijs en heeft de nieuwe voorstelling ‘Helden’.

De voorstelling Helden is gemaakt door makers mèt en zonder een beperking. Het verhaal van de voorstelling is gemaakt in samenwerking met mensen met ervaringen in de doelgroep. Hun ervaring en visie vindt de Vertelfabriek belangrijk en een inhoudelijke meerwaarde.
Kinderen in bijzondere doelgroepen hebben te maken met het gegeven ze soms anders zijn dan andere kinderen. Met de voorstelling Helden kunnen ze zien en ontdekken dat ze juist bijzondere, misschien wel verborgen, kracht(en) bezitten. Iedereen kan een held zijn!

Lees meer

Autisme en waarom ik nooit wilde sporten: een geschiedenis

Als mensen over sporten praten of mij vragen of ik sport, verander ik het liefst van onderwerp. Althans, tot voor kort. Tegenwoordig is er wat progressie, langzaam maar zeker. Die progressie houdt concreet in dat ik heel voorzichtig probeer na te denken wat voor sporten, of, wat meer low-key: ‘fysieke activiteiten’ voor mij wél leuk zouden kunnen zijn.

Lees meer

In de autismeweek deelt SportMEE verhalen en Anne schrijft een blog

In de autismeweek deelt SportMEE dagelijks een filmpje, verhaal, blog op de sociale media. Verhalen die laten zien dat sporten, naast het in beweging zijn, een belangrijk bijdrage levert aan het meedoen in de samenleving.

Anne maakt een blog over sporten. Hoe zij lastige ervaringen uit het verleden achter zich heeft gelaten en nu voorzichtig sporten weer een kans geeft.

Lees meer

De nieuwe versie van de STAP-methode staat online!

De STAP-methode is een lichte, omgevingsgerichte en preventieve methode.

Het is bedoeld om ouders en docenten te ondersteunen in de begeleiding van een leerling met autismespectrum-kenmerken bij de overstap naar de middelbare school.

De nieuwste versie staat nu online

Lees meer

De week van het geld

De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst.

Voor scholen is er deze week een Geldlessenproeverij, waarin diverse organisaties, waaronder MEE een online proefles aanbieden over omgaan met geld.

Lees meer

Regionale autismenetwerken landelijk op de kaart!

Op 8 maart lanceren de 17 samenwerkende regionale autismenetwerken hun nieuwe website: www.autismenetwerkennederland.nl. Alle netwerken en contactgegevens zijn vanaf nu vindbaar op één overzichtelijke site. Van de kop van Groningen tot in het zuidelijkste puntje van Limburg.

De regionale autismenetwerken faciliteren ontmoeting en bundelen/delen kennis, kunde en ervaring op gebied van autisme.

Lees meer

Nieuwe website AutismeFonds

Het AutismeFonds zet zich in voor mensen met autisme en hun naasten.

Het AutismeFonds wil de maatschappij autismevriendelijker maken.

Dat doen zij door het ondersteunen van de NVA en het steunen van wetenschappelijk onderzoek.

Vandaag lanceren zij hun nieuwe website.

Lees meer

Thema autismeweek: Autisme en Bewegen

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) organiseert jaarlijks de Autismeweek rond Wereld Autismedag op 2 april.  

Dit jaar vindt de autismeweek plaats van zaterdag 27 maart t/m zondag 4 april 2021.

Het thema: Autisme en Bewegen.

De week start met een congres georganiseerd door het NAR en de NVA, de NVA fiets van noord naar zuid en wat ga jij doen?

Lees meer