Regionaal en landelijk nieuws

Actualiteiten

Elke dag is er nieuws over autisme vanuit verschillende organisaties en landelijke kenniscentra. Op deze website publiceren wij actualiteiten uit de regio en landelijke nieuws wat van belang is voor de regio en/of aangesloten organisaties.


Laatste nieuws aangesloten organisaties
Ben je benieuwd naar het laatste nieuws van één of meerdere aangesloten organisaties? In  dit overzicht  vind je de link naar de nieuwspagina van betreffende organisatie.


Het jij een actualiteit? Via contact kun je jouw bericht aanleveren.


 

Podcast voor en door zorgverleners – hoe zorg verbeteren voor mensen met autisme in het ziekenhuis

Podcast voor en door zorgverleners – hoe zorg verbeteren voor mensen met autisme in het ziekenhuis

Mensen met de diagnose Autisme Spectrum Stoornis hebben een andere manier van informatieverwerking. Dit betekent in de praktijk voor iedereen iets anders, maar vaak zijn bezoekjes binnen de zorgsector voor deze mensen met autisme een grote uitdaging.

Boba-begeleider Gijs Tabak vertelt in deze aflevering van De Interventie wat autisme precies is, waarom dit voor iedereen verschilt en vooral: hoe zorgverleners in ziekenhuizen de zorg kunnen verbeteren voor deze patiënten.

Lees meer
Terugkijken Lunch-Talkshow Verborgen Intelligentie

Terugkijken Lunch-Talkshow Verborgen Intelligentie

In de op 21 december 2022 live uitgezonden LunchTalkshow vertellen ouders, levensloopbegeleiders en professionals wat hen heeft geholpen.

Hoe ervaren de ouders hun weg tot nu toe?
Hoe maak je contact met iemand die niet spreekt?
Hoe leer je de mens te zien achter ‘het probleem’ en aan te sluiten op hun wensen voor ontwikkeling?

Lees meer
Huisartszorg voor mensen met autisme verbeteren

Huisartszorg voor mensen met autisme verbeteren

De Academische Werkplaats Autisme is de afgelopen 4 jaar bezig geweest met 4 projecten. Eind november zijn de Eindresultaten AWA gepresenteerd Eén van de projectgroepen is Hulp, behandeling en medicatie. Zij hadden de afgelopen jaren 2 projecten:

1. Verbeteren van de huisartsenzorg voor mensen met autisme
2. Onderzoek verrichten naar maag- en darmklachten van mensen met autisme

Lees meer
CHILLAUT Leerdam-Gorinchem zoekt een jongerenwerker (ZZP)

CHILLAUT Leerdam-Gorinchem zoekt een jongerenwerker (ZZP)

Bouw mee als Jongerenwerker! voor Jongerencafé ChillAut in Leerdam en Gorinchem 6 tot 8 uur per maand (ZZP-basis).

Als jongerenwerker heb je bij ons een coachende en coördinerende rol met een grote maatschappelijke impact. Je begeleidt de vrijdagavonden samen met één of twee vrijwilligers en zorgt ervoor dat er een gezellige en veilige sfeer is. Een veilige omgeving is belangrijk zodat de jongeren zich sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen. Je vangt nieuwe deelnemers op een prettige manier op en zorgt ervoor dat ze zich snel thuis voelen. Naast de café-avonden doen we soms ook een activiteit buiten de deur, zoals bijvoorbeeld bowlen. Graag willen we dat je hiervoor met initiatieven komt.

Lees meer
Leerrecht pilot voortgezet onderwijs (VO)

Leerrecht pilot voortgezet onderwijs (VO)

Je wil graag meedoen op school. En je ontwikkelen. Op een plek waar mensen je begrijpen en waar je jouw talenten kan laten zien. Op school is dat niet gelukt.
De ‘Leerrecht pilot VO’ kan helpen door onderwijs en begeleiding op maat.

Lees meer
PEERPOINT HERSTELACADEMIE – Het winterprogramma staat online!

PEERPOINT HERSTELACADEMIE – Het winterprogramma staat online!

We hebben onze hersens weer flink laten kraken om een mooi, herstel bevorderend winterprogramma samen te stellen. Zowel in Dordrecht als in Sliedrecht en Gorinchem zijn er weer interessante nieuwe activiteiten om aan deel te nemen in december, januari en februari.

Via www.peerpointherstelacademie.nl kun je je eenvoudig voor de activiteiten van jouw keuze aanmelden, dan rekenen we op je komst. Per locatie is op de website een activiteitenoverzicht te vinden.

Lees meer
Themaweek over autisme diagnose

Themaweek over autisme diagnose

Van 11 tot 20 oktober 2022 is er bij Autisme Digitaal* een themaweek over ‘autisme diagnose’. Een diagnose autisme krijgen is vaak een ingrijpend moment. Hoe is het om een diagnose autisme te krijgen? Wat heb je er aan? Maakt het uit of je de diagnose vroeg of laat krijgt? Als organisatie voor en door autistische volwassenen geeft Autisme Digitaal een stem aan autistische volwassenen zelf.

Lees meer
Webinar tijdens nationale Sportweek

Webinar tijdens nationale Sportweek

Op 22 september organiseert het project Sportakkoord – MEEnl een Webinar.  In dit Webinar gaan zij in op de werkwijze hoe mensen met een niet-zichtbare beperking en chronisch zieken in beweging te krijgen om te gaan sporten.
Ervaringsdeskundigen en beleidsadviseurs van gemeenten delen hun ervaringen. Ook onderwerpen als financiering, sportakkoord en preventieakkoord komen aan bod.

Voor wie

Lees meer
Training ‘Werken met eigen ervaring als ouder’

Training ‘Werken met eigen ervaring als ouder’

Stichting KernKracht   en Ouderplatform Zuid-Holland Zuid ) biedt gratis de training ‘Werken Met Eigen Ervaring Als Ouder volgen’ aan. Deze training is erop gericht om iets positiefs met je ervaringen te doen.

Na het behalen van je certificaat bij Stichting Ouderplatform Zuid-Holland Zuid in kunt zetten. Je krijgt er werkervaring, een superleuk team om mee samen te werken, begeleiding, intervisie en een vrijwilligersvergoeding voor terug.

Lees meer
Wereld suïcide Preventie dag

Wereld suïcide Preventie dag

Op 10 september 2022 is het ‘Wereld Suïcide Preventie Dag’. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen.

Openheid over suïcide(gedachten) is óók belangrijk voor jongeren met autisme.  Hoe doe je dat, meer openheid?  Met deze vraag organiseert het autismenetwerk een netwerkbijeenkomst waarin kennisdeling vanuit de wetenschap, praktijk en verhalen van jongeren.

Lees meer
Brusjestraining in Lansingerland

Brusjestraining in Lansingerland

MEE organiseert een brusjestraining in Lansingerland. Deze training is voor broers of zussen van 7-12 jaar van een kind met een beperking. Meer info en meedoen?

Lees meer
Financiële zelfredzaamheid  jongeren/jongvolwassenen met autisme – project Money Matters

Financiële zelfredzaamheid jongeren/jongvolwassenen met autisme – project Money Matters

Is financiële zelfredzaamheid anders voor jongeren met autisme?
Deze vraag onderzoekt het project Money Matters. Daarvoor hebben zij hulp nodig van jongeren/jongvolwassenen met autisme 12-30 jaar,  volwassenen met autisme ouder dan 30 jaar, ouders en andere betrokkenen die ervaring hebben met geldzaken van een jongere/jongvolwassene met autisme. Doe jij mee en wil je de vragenlijst invullen voor 31 augustus?

Lees meer
Lancering nieuwe brochure: Een diagnose autisme…… en dan

Lancering nieuwe brochure: Een diagnose autisme…… en dan

Sinds april 2021 is de Informatietafel Autisme bezig geweest met het thema ‘Waar begin je als je net de diagnose autisme hebt gekregen’. Volwassenen die een diagnose autisme krijgen hebben vaak veel vragen. De informatietafel heeft in nauwe samenwerking met Netwerk Innovatie & Productontwikkeling Autisme (NIPA) een brochure ontwikkeld met informatie voor mensen die net een diagnose autisme hebben gekregen.

Deze nieuwe brochure helpt hen op weg met informatie waarvan anderen zeggen: “Had ik dat maar eerder geweten!”.

Lees meer
Gemeente Molenlanden sluit aan bij het autismenetwerk

Gemeente Molenlanden sluit aan bij het autismenetwerk

Gemeente Molenlanden is de eerste gemeente in de regio Zuid-Holland Zuid die het convenant Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid ondertekent.  Maandag 11 juli zette wethouder Piet Vat zijn handtekening onder het convenant.

Yvonne Pijnenburg (sociaal werker gemeente Molenlanden): Het is fijn om directe lijntjes te hebben met (ervarings)deskundigen op allerlei gebieden rondom autisme in de regio. Door de inbreng van (ervarings)deskundigen in het netwerk en ophalen van verhalen kan het sociaal team met de gemeente kijken hoe wij onze dienstverlening kunnen verbeteren.

Lees meer
Vooraankondiging: ‘Inspiratiebijeenkomst voor werkgevers en werkzoekende – Werken met autisme’

Vooraankondiging: ‘Inspiratiebijeenkomst voor werkgevers en werkzoekende – Werken met autisme’

In samenwerking met het project WerkWeb-Autisme organiseert het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid op donderdag  29 september 2022 een inspiratiebijeenkomst over autisme en aan het werk in de Cascade in Hendrik- Ido- Ambacht

Een bijeenkomst waarin inspirerende voorbeelden van werkgevers, middelen en regionaal aanbod voor ondersteuning/coaching bij autisme en werk, netwerken voor werkgevers en werkzoekenden en een informatie hoek.

Lees meer
Regionale autismenetwerken presenteren zich

Regionale autismenetwerken presenteren zich

Van Groningen tot Limburg, van oost naar west…… in elke regio is er altijd wel een activiteit.  Op 15 juni kwamen de coördinatoren van de regionale Autisme Netwerken in Nederland bij elkaar in Magazijn076 -Breda. Een dag van kennis delen en ontmoeten tussen de regionale netwerken.  En aan het einde van de dag de lancering van de etalagepagina met video’s en podcasts uit alle regionale netwerken en een livestream.

Vanuit de regio Zuid-Holland Zuid een korte impressie van de jaarlijkse themabijeenkomst 30 mei 2022.

Lees meer
Multisportlessen speciaal voor kinderen met autisme (4-9 jaar)

Multisportlessen speciaal voor kinderen met autisme (4-9 jaar)

Sommige kinderen vinden het niet prettig om in grote groepen te sporten. Ze hebben meer behoefte aan structuur, aandacht en begeleiding. Hierdoor stoppen kinderen soms met het sporten bij de bestaande sportclubs.

Als u dit herkent en uw kind(eren) sportplezier gunt, kunt u ze aanmelden voor de Monkey Moves sportlessen in Dordrecht. Deze starten op 15 juni met 1 of 2 kleine groepen van 6 tot maximaal 8 kinderen. Uw kind kan dan 4 weken lang kennismaken met verschillende sporten. Vakdocent Johan en stagiair Sjaak verzorgen de lessen. Daarnaast mag u als ouder bij de les blijven en eventueel meehelpen.

Lees meer
Sas en Cato op reis door Europa – Onderzoek van een Moeder

Sas en Cato op reis door Europa – Onderzoek van een Moeder

De komende maanden reist Sas Boot samen met haar dochter Cato door Europa op zoek naar de inclusieve samenleving. Sas is directeur van Acato en moeder van twee autistische kinderen, “Hoe gaat het met kinderen met autisme in andere landen? Hoe gaat het met hun ouders? “

Sas blogt wekelijk over haar zoektocht naar de inclusieve samenleving.

Lees meer
Monkey Moves – Dordrecht

Monkey Moves – Dordrecht

Het team Monkey Moves (Dordrecht) nodigen iedereen die mee wil denken van harte uit voor een interactieve bijeenkomst op 3 mei (avond) waarin:
– een presentatie over deze speciale Monkey Moves les
– in gesprek gaan over de invulling van deze lessen

Daarnaast is er uiteraard ruimte om elkaar beter te leren kennen en bekenden en onbekenden in dit netwerk te ontmoeten.

Wij zijn er ook: Johan van Ballegooijen, Sjaak Schippers, Herman Wieringa, Nel Hofman

Lees meer
Voetbal jij mee?

Voetbal jij mee?

Elke vrijdagmiddag staan Sjaak Schippers,  Ed Hagers en Jasper Hofland op het voetbalveld bij Oranje Wit in Dordrecht. Zij geven voetbaltraining aan kinderen waar het (nog) niet vanzelfsprekend voor is om te voetballen, maar die er wel van dromen om voetbaltraining te krijgen van echte voetbaltrainer

Lees meer
‘Crisis of kans in de autismehulpverlening’ – terugblik

‘Crisis of kans in de autismehulpverlening’ – terugblik

Het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen (Dimence) heeft een effectieve vorm gevonden om kennisoverdracht/-verspreiding en versterking van samenwerkingsverbanden te combineren door het organiseren van een refereercyclus. Op dinsdagmiddag 22 maart 2022 organiseerden zij een invitational conference over het thema ‘Crisis of kans in de autismehulpverlening’. 

Angela Thissen (coördinator autismenetwerk Overijssel) en Nel Hofman (coördinator landelijk autismenetwerk en coordinator autismenetwerk Zuid-Holland Zuid)  namen deel aan deze bijeenkomst. Nel had van een aantal sleutelfiguren uit het netwerk input mee gekregen wat zij merkten in de autismehulpverlening in de regio.

Een terugblik waarin je kan terugkijken of presentaties kan inzien.

Lees meer
Online Cursus HAN ‘Leef Je Eigen Leven’

Online Cursus HAN ‘Leef Je Eigen Leven’

In deze cursus van het Capability College ontmoeten studenten Social Work, studenten Pedagogiek en jongeren met autisme elkaar.  Als je een inclusieve samenleving nastreeft, vanuit het idee dat iedereen een burger mag zijn in deze samenleving, dan is een voorwaarde dat je elkaar leert kennen. Elkaar leren kennen, met alle dromen en wensen en mogelijkheden, kan alleen als je elkaar ontmoet van mens tot mens.

Lees meer
Autismeweek 2022 – thema Grenzen

Autismeweek 2022 – thema Grenzen

De NVA organiseert jaarlijks de Autismeweek. De Autismeweek is altijd rond de Wereld Autismedag op 2 april.

Van zaterdag 2 april tot en met zaterdag 9 april vindt de  Autismeweek 2022 plaats. Het thema is ‘Grenzen’.

Lees meer
Hoe kies je een sport voor een kind met autisme

Hoe kies je een sport voor een kind met autisme

U of uw kind met autisme wilt graag sporten, maar weet niet welke sportvereniging bij u of uw kind past? Dan kan SportMee u helpen. Welzijn Albrandswaard en SportMEE organiseren een informatieavond.
Marjolijn de Boer neemt u deze avond mee in de mogelijkheden en legt uit hoe dit werkt.

Lees meer
Terugblik op 2021

Terugblik op 2021

Het jaar 2021 was een jaar met veel ontmoetingen en activiteiten. Door de maatregelen rondom Covid 19 weliswaar online maar gelukkig in oktober en november ook weer op locatie. Je ziet iedereen weer genieten van het bijkletsen voor, tijdens en na de bijeenkomst.

In 2021 ontstonden er overal bewegingen. Ook al  zijn het maar kleine bewegingen/stapjes. Uiteindelijk maken die bewegingen zichtbaar waar een netwerk voor nodig is. Het zijn kleine stapjes en de mensen die hier voor gaan zijn het netwerk.

Lees meer
GGZ Jess –  Start een meidengroep en koppgroep in Nieuwegein

GGZ Jess – Start een meidengroep en koppgroep in Nieuwegein

Jess GGZ biedt ook groepsbehandelingen aan. Hierin leer je van elkaar, vind je herkenning en krijg je feedback van anderen op jouw situatie of probleem. In maart start er voor inwoners van Vijfheerenlanden (en gemeenten Utrecht) een meidengroep 14 t/m 18 jaar en een KOPPgroep 8 t/m 12 jaar.

Lees meer
Partnercursus autisme voor vrouwen

Partnercursus autisme voor vrouwen

Heb je als vrouw een partner met autisme? En woon je in Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht of Papendrecht?

Dan is deze cursus mogelijk iets voor jou. Als autisme een rol speelt in je relatie kan dit ingewikkeld en verwarrend zijn. Hoe ga je hier mee om? Hoe steun je je partner en hoe zorg je goed voor jezelf? 

Lees meer
WerkWeb-Autisme

WerkWeb-Autisme

Oproep: Gebruikerservaringen gezocht van mensen met autisme/naasten/werkgevers/hulpverleners met WerkWeb Autisme

In het project Werken met WerkWeb-Autisme verzamelen zij ervaringen van verschillende doelgroepen die WerkWeb Autisme gebruiken. En organiseren ze onder andere focusgroepen en  brainstormsessies.

Lees meer
Frederik Boven (heeft autisme) promoveert op de geschiedenis van autisme

Frederik Boven (heeft autisme) promoveert op de geschiedenis van autisme

Op 3 februari 2022 is historisch psycholoog Frederik Boven aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar de vroege geschiedenis van autisme. Bijzonder is dat hij zelf autisme heeft. Dit is onderdeel van een bredere trend. Er zijn internationaal steeds meer mensen met autisme die zelf onderzoek doen naar autisme.

Dr. Boven onderzocht als eerste het volledige werk van drie kinderpsychiaters: George Frankl (1897-1975), Hans Asperger (1906-1980) en Leo Kanner (1894-1981).

Lees meer
Online bijeenkomsten voor ouders – Molenlanden

Online bijeenkomsten voor ouders – Molenlanden

Het Sociaal team van gemeente Molenlanden organiseert diverse cursussen en bijeenkomsten om mensen te ondersteunen.
Vanaf februari starten de ‘Mantelouders’ bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn voor ouders van een zorgintensief kind. Over het algemeen nemen veel ouders met een kind met autisme deel (ongeveer de helft).
Ouders kunnen zich per bijeenkomst aanmelden maar er  zijn ook ouders die aan alle bijeenkomsten deelnemen.
Ouders uit andere gemeenten dan Molenlanden zijn ook van harte welkom.

Lees meer
Plannen 2021 van het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid

Plannen 2021 van het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid

Het jaarplan 2021 van het Autismenetwerk Zuid-Holland Zuid is, met inbreng van de sleutelfiguren van de 37 aangesloten organisaties, tot stand gekomen.

Bij alle activiteiten is er samenwerking met mensen met autisme.

Wil je aan één van de activiteiten een bijdrage leveren, aansluiten of meedoen dan kun je contact opnemen met de coördinator.

Lees meer
Alle organisaties doen weer mee

Alle organisaties doen weer mee

Alle organisaties sluiten opnieuw weer aan voor de volgende convenantsperiode 2022-2024 (download PDF met overzicht organisaties).

Het netwerk bestaat uit professionals en ervaringsdeskundigen (de doelgroep) die met elkaar de mensen met autisme en hun naasten (de profijtgroep) de juiste ondersteuning willen bieden.  De doelstelling van het autisme netwerk blijft ook deze periode: ‘Creëren van ontmoeting en verbinding om tot oplossingen te komen’. Op deze wijze draagt het netwerk bij aan de participatie van mensen met autisme in de samenleving.

Lees meer
Meten is weten – landelijke terugblik op de resultaten in 2020

Meten is weten – landelijke terugblik op de resultaten in 2020

In Nederland zijn er 17 regionale netwerken actief. Net als in Zuid-Holland Zuid zijn er activiteiten in deze regio’s rondom informeren, signaleren, kennis delen en landelijke verbinding. Uit de 17 regionale jaarverslagen 2020 zijn de opbrengsten gebundeld en zichtbaar gemaakt in een Factsheet.

Lees meer
Rassoos

Rassoos

Voor verschillende vacatures zoekt de RAS vrijwilligers Heb je affiniteit met autisme en lijkt het je leuk om de bezoekers een gezellige avond te bezorgen?
Of ken je iemand die interesse heeft om vrijwilliger te worden?  Reageer dan via een e-mailbericht naar info@rassoos.nl .

Lees meer
Inzet ervaringsdeskundigheid in gemeenten – uitvraag in september door Movisie

Inzet ervaringsdeskundigheid in gemeenten – uitvraag in september door Movisie

Movisie start een uitvraag onder ervaringsdeskundigen die actief zijn in hun gemeente om erachter te komen hoe dit nog beter kan. Daarom starten zij in september met een online uitvraag, via tekst en audio, onder zoveel mogelijk ervaringsdeskundigen die actief zijn in hun gemeente om een beeld te krijgen van de huidige situatie en wat hun wensen en behoeften zijn ter verbetering.

Lees meer
MEE Mantelzorg Dordrecht zoekt leden voor de Klankbordgroep

MEE Mantelzorg Dordrecht zoekt leden voor de Klankbordgroep

MEE Mantelzorg Dordrecht geeft informatie, advies en ondersteuning aan mantelzorgers. Zij zijn op zoek naar verschillende mantelzorgers (qua leeftijd, achtergrond, interesses) uit Dordrecht die deel willen nemen aan de klankbordgroep . Heeft u goede ideeën en wilt u uw mening delen? Bent u geïnteresseerd in ontwikkelingen en/of  beleid? Neem dan deel aan de klankbordgroep!

Lees meer
Kaartverkoop autminds gestart

Kaartverkoop autminds gestart

Autminds is een congres voor en door mensen met autisme. Autminds biedt een mix van educatie, debat, kunst/creativiteit, ontmoeting en ontspanning. Autminds kan worden omschreven als “a meeting of minds”, vandaar de naam Aut-minds.

De kaartverkoop voor Autminds is op 22 augustus gestart, er worden maximaal 400 kaarten verkocht. De kaartverkoop loopt in ieder geval tot 8 oktober.

Autminds  gaat online en dat betekent dat zij vrijwilligers nodig hebben die ons daarbij kunnen helpen. Als je de juiste kennis meebrengt dan kunnen we je een onvergetelijke ervaring geven in het grootste autistische (online) congres van Nederland.

Lees meer
Uitleg autisme voor kinderen met een ouder met autisme

Uitleg autisme voor kinderen met een ouder met autisme

Het Trimbos instituut heeft een informatiekaart gemaakt voor kinderen met een ouder met autisme. De kaart biedt kinderen tussen 8 en 14 jaar uitleg over het autisme van hun ouder.

Om het kind te laten merken dat het niet de enige is met zo’n ouder, staat op deze kaart een verhaal van een kind dat zich in dezelfde situatie bevindt.

Lees meer
Convenant 2022-2024

Convenant 2022-2024

Vandaag is het convenant 2022-2024 ter ondertekening aangeboden aan de 35 aangesloten organisaties om voor de volgende periode opnieuw te ondertekenen. Ook zijn er gesprekken met organisaties om hen van harte uitnodigen om (opnieuw) aan te sluiten.

Lees meer
GGZ centraal kondigt de app Stress Autism Mate aan

GGZ centraal kondigt de app Stress Autism Mate aan

Met veel trots kondigt GGz centraal de app ‘Stress Autism Mate (SAM)’ aan.  Deze app is vanaf nu beschikbaar.

SAM is een wetenschappelijk onderzochte, gepersonaliseerde, mobiele applicatie die mensen met een autismespectrumstoornis ondersteunt in het omgaan met de dagelijkse ervaren stress en het pakken van de eigen regie.

Lees meer
Sportdag in dordrecht speciaal voor jongeren met autisme – 26 juni

Sportdag in dordrecht speciaal voor jongeren met autisme – 26 juni

Indebuurt Dordrecht: Voetballen is voor Sjaak Schippers (21) al vanaf zijn zesde een grote hobby. Jarenlang speelde hij in de selectie bij VV Drechtstreek en was het zijn doel om op hoog niveau te blijven voetballen. Totdat de prestatiedruk hem te veel werd. Hij stopte tijdelijk en ging daarna op lager niveau spelen. Op zijn achttiende kreeg hij de diagnose autisme en snapte waarom hij niet gelukkig werd van selectievoetbal. Nu wil hij zijn ervaring delen door middel van Sportdag op MAAT: een gratis sportdag speciaal voor jongeren met autisme.

Lees meer
Factsheet – Vroegsignalering autisme meisjes 0-6 jaar

Factsheet – Vroegsignalering autisme meisjes 0-6 jaar

Vroegtijdige signalering van (kenmerken) autisme bij meisjes is van groot belang. Zo kan er gericht hulp geboden worden en de ontwikkeling gestimuleerd.

Professionals uit een aantal aangesloten organisaties van het autismenetwerk ZHZ hebben, samen met de coördinator, hun krachten gebundeld, kennis gezocht en gedeeld. Met elkaar zorgen wij dat deze kennis op de website van het autismenetwerk te vinden is en actueel blijft. Daarnaast hadden we de wens om de kennis uit artikelen en literatuur te bundelen in een factsheet. Een factsheet voor ouders en betrokkenen zodat zij alert zijn op kenmerken bij meisjes die kunnen wijzen op autisme. Deze factsheet kan helpen om in gesprek te gaan met huisarts, wijkteam of jeugdarts. Met deze factsheet  hopen we een bijdrage te leveren aan het eerder signaleren van gedragskenmerken  en dat  deze informatie bij veel ouders en hulpverleners terecht komt.

Lees meer
Webinar Martine Delfos en Monique Post

Webinar Martine Delfos en Monique Post

De Lichtenvoorde en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) nodigen alle regionale autismenetwerken uit om deel te nemen aan het gratis Webinar ‘Autisme: de atypische ontwikkeling – kenmerken in de mens als geheel”. Het is een een inspirerend Webinar met Martine Delfos en Monique Post.

Dit Webinar richt zich op mensen met autisme, hun ouders/naasten, vrijwilligers, professionals en geïnteresseerden uit alle regionale autismenetwerken in Nederland.

Lees meer
Handreiking wachttijden autismezorg

Handreiking wachttijden autismezorg

Een handreiking met kansrijke aanbevelingen voor de ggz om de lange wachttijden voor autismezorg aan te pakken. Het doel is om, in samenwerking met alle betrokken ketenpartners, de wachttijden in de ggz voor mensen met autisme terug te dringen en zo onnodige verergering van klachten te voorkomen.

Lees meer
Vertelfabriek – Helden

Vertelfabriek – Helden

Stichting De Vertelfabriek maakt prikkelarme voorstellingen voor het speciaal onderwijs en heeft de nieuwe voorstelling ‘Helden’.

De voorstelling Helden is gemaakt door makers mèt en zonder een beperking. Het verhaal van de voorstelling is gemaakt in samenwerking met mensen met ervaringen in de doelgroep. Hun ervaring en visie vindt de Vertelfabriek belangrijk en een inhoudelijke meerwaarde.
Kinderen in bijzondere doelgroepen hebben te maken met het gegeven ze soms anders zijn dan andere kinderen. Met de voorstelling Helden kunnen ze zien en ontdekken dat ze juist bijzondere, misschien wel verborgen, kracht(en) bezitten. Iedereen kan een held zijn!

Lees meer
Autisme en waarom ik nooit wilde sporten: een geschiedenis

Autisme en waarom ik nooit wilde sporten: een geschiedenis

Als mensen over sporten praten of mij vragen of ik sport, verander ik het liefst van onderwerp. Althans, tot voor kort. Tegenwoordig is er wat progressie, langzaam maar zeker. Die progressie houdt concreet in dat ik heel voorzichtig probeer na te denken wat voor sporten, of, wat meer low-key: ‘fysieke activiteiten’ voor mij wél leuk zouden kunnen zijn.

Lees meer
In de autismeweek deelt SportMEE verhalen en Anne schrijft een blog

In de autismeweek deelt SportMEE verhalen en Anne schrijft een blog

In de autismeweek deelt SportMEE dagelijks een filmpje, verhaal, blog op de sociale media. Verhalen die laten zien dat sporten, naast het in beweging zijn, een belangrijk bijdrage levert aan het meedoen in de samenleving.

Anne maakt een blog over sporten. Hoe zij lastige ervaringen uit het verleden achter zich heeft gelaten en nu voorzichtig sporten weer een kans geeft.

Lees meer
De nieuwe versie van de STAP-methode staat online!

De nieuwe versie van de STAP-methode staat online!

De STAP-methode is een lichte, omgevingsgerichte en preventieve methode.

Het is bedoeld om ouders en docenten te ondersteunen in de begeleiding van een leerling met autismespectrum-kenmerken bij de overstap naar de middelbare school.

De nieuwste versie staat nu online

Lees meer