Burnout - Autistische - burn-out

In februari 2023 organiseerde het Autisme Kennisnetwerk Overijssel (AKO) een online vragenuurtje rondom het thema ‘Autistische burn-out’. Yvonne Doornebosch vertelde over haar ervaringen en beantwoordde vragen.

Yvonne en AKO geven toestemming om hun kennis te delen.

Het ging o.a. over lichamelijke uitval, depressies, (leren) begrenzen, rust nemen en het belang van goede slaap(medicatie) en een luisterend oor. 

Erkenning door de mensen om je heen (naasten en hulpverleners) bleek belangrijk. Niet alleen een luisterend oor (geen tips en adviezen) maar ook in de vorm van aandacht (en complimenten) voor je harde werk.x

Het grootste verschil is misschien wel dat, in tegenstelling tot de gewone Burn Out, de Autistische Burn Out vaak samen gaat met een verlies van vaardigheden.

Meer kennis is nodig in de samenleving en o.a. de GGZ/jeugdzorg/onderwijs.

Meer lezen en informatie:


 


Autistische burn-out vragenlijst – Website Annelies Spek  De Autistische burn-out vragenlijst is recent ontwikkeld, in een samenwerkingsproces van onderzoekers met en zonder autisme. Hier vindt u de Nederlandse vertaling.  De score op de vragenlijst geeft een indicatie van de mate waarin iemand zich herkent in kenmerken van de autistische burn-out.