Naaste van iemand met autisme

Invloed van autisme op een naaste (partner, broer/zus, kind van)
(Bron- Autisme | Naasten in kracht)

  • Als partner van iemand met autisme kun je je eenzaam voelen door een gebrek aan emotionele wederkerigheid in je relatie en/of door onbegrip van de omgeving.
  • Als broer of zus kun je er last van hebben dat je ouders minder aandacht aan jou besteden.
  • Als kind van iemand met autisme kun je het gevoel hebben dat het aan jou ligt als het contact niet goed verloopt. Ook kan het moeilijk zijn om met je vader of moeder over gevoelens te praten.

Op de website Naasten in Kracht vind je tips, ervaringen en zijn er verschillende onderwerpen beschreven.

Aanbod in de regio
Als je een naaste van iemand bent kun je altijd met vragen terecht bij het wijk/jeugdteam in jouw gemeente. Ook kun je kijken wie in jouw gemeente zorgt voor mantelzorgondersteuning. Naasten van autisme herkennen zich vaak niet in het woord ‘mantelzorgondersteuner’ maar vaak weten zij wel welke hulp, ondersteuning of cursus er in de regio is voor jou.

Actuele artikelen over naasten

25-02-2021: Samenwerken met familie: Waarom loslaten nooit helemaal lukt | Kennisplein Gehandicaptensector

16-02-2021: Veertien inzichten en tips uit de verhalen van mantelzorgers | Kennisplein Gehandicaptensector


Informatie over naasten op andere websites voor kinderen van ouder(s) met autisme


Informatie voor broers en zussen (brusjes) van kinderen met autisme


Naasten in Kracht – wie zijn zij?
Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (partners, kinderen, ouders, broers, zussen en goede vrienden). Via deze website krijg je informatie, tips, inspiratie en steun. Vooral van elkaar. De informatie is zo algemeen mogelijk zodat zoveel mogelijk naasten er van kunnen profiteren. Je kunt door middel van filters de informatie en persoonlijke verhalen lezen die voor jou van toepassing zijn.
Naasten in Kracht is een initiatief van 9 cliënten- en familieorganisaties in de ggz en een samenwerkingsproject van de ADF Stichting, Caleidoscoop, Depressie Vereniging, Impuls en Woortblind, MIND Familie- en Naastenraden, MIND Ypsilon, Labyrint-In Perspectief, Landelijke Stichting Familievertouwenspersonen, NVA, Plusminus, Stichting Borderline, Stichting Naast, Stichting Zelfbeschadiging en Stichting Het Zwarte Gat.