Partners (liefdesrelatie)

Autisme in je (toekomstige) relatie

Autisme heeft invloed op sociale interactie dus ook op de (toekomstige) liefdesrelatie.

Welke informatie of welke ondersteuning kan jou en/of jouw partner helpen als je vragen hebt of problemen ondervindt:

 1. Informatie
 2. Aanbod in de regio Zuid-Holland Zuid
 3. Actuele artikelen

Heb jij aanvullende informatie dan horen we dat graag – contact.

Partners

Informatie

 

Documentaire – (over)leven met autisme (2014)
Drie eerlijke portretten van mannen die dagelijks de strijd aan gaan met hun autisme. Ze laten zien wat er in hun hoofd gebeurt. Hoe ze de wereld beschouwen en hoe ze, met hulp van buitenaf, overeind blijven.  Kruispunt – (over)Leven met autisme – 30-3-2014 – TVblik

DVD – Een (be)werkelijke liefde (2010)
De NVA heeft  een serie voorlichtingsfilms gemaakt. In de serie worden de gevolgen van het autisme in de verschillende levensfasen in beeld gebracht. In ‘een (be)werkelijke liefde’ komen twee totaal verschillende relaties aan bod tussen iemand zonder autisme en iemand met autisme. Bij het ene stel gaat het puur om een partnerrelatie, bij het andere is er sprake van een gezinsleven waarbij zowel een van de partners als een van de kinderen autisme heeft.
De DVD is te lenen bij de bibliotheken – Een (be)werkelijke liefde | film | Bibliotheek.nl

Aanbod
 • Partnerbijeenkomsten – AIC Rotterdam (tijdelijk vervallen):
  Iedere tweede woensdag van de maand tussen 10.00 en 11.30 uur. Bijeenkomsten voor partners van iemand met (een vermoeden van) ASS onder leiding van ervaringsdeskundige vrijwilligers.
 • Lotgenotencontactgroepen – NVA
  De NVA heeft lotgenotencontactgroepen voor partners. Voor meer informatie over of aanmelden voor een partner van lotgenotengespreksgroepen kan je contact opnemen met de NVA via lotgenotencontact@autisme.nl o.v.v. partner lotgenotencontact. Vermeldt dan in de mail voor welke regio en/of plaats je informatie zoekt.
 • Sarr – Partnercontactgroep

  Je partner heeft ASS en je komt situaties tegen waarover je graag met andere mensen, die in een vergelijkbare situatie verkeren, wil praten. Om in contact te komen met andere partners die samen leven met iemand met ASS organiseert de Sarr een Partnercontactgroep – Sarr. In de groep worden herkenbare thema’s besproken, waarbij het accent ligt op hoe de deelnemers de situatie ervaren en er mee om (kunnen) gaan.
 • MEE Mantelzorg – partnercursus
  De partnercursus autisme is voor vrouwen die partner zijn van een man met (mogelijk) autisme. – Partnercursus autisme – MEE Mantelzorg
 • Gemeente Molenlanden
  Partnercursus autisme.
  Na afloop geven cursisten aan dat het helpt om hun verwachtingen richting hun partner bij te stellen. Dat zorgt voor minder spanning en meer rust in huis..
  Zie Bijeenkomsten en cursussen | Gemeente Molenlanden  wanneer deze georganiseerd wordt. Of neem contact op met  het Sociaal Loket op werkdagen bereiken via telefoonnummer 088 75 15 100 of e-mail sociaalloket@jouwgemeente.nl.
Actuele artikelen
 • Op de website | Wat vind ik vind je bij de zoekterm ‘partners’ een overzicht van boeken en aanbod in Nederland.
Films en literatuur

Er zijn ook films en literatuur die over het onderwerp gaan.  Voor de één zeer herkenbaar en fijn om te lezen voor de ander totaal niet. Wellicht helpen de recensie (waar we een link naar maken) om te besluiten of het fijn is voor jou om dit boek te lezen of film te bekijken.

 • Het Rosie project – Greame Simsion
  De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
  Het Rosie project van Graeme Simsion | Boek en recensies | Hebban.nl
 • Mind my mind (2019)
  Mind My Mind is een film over hoe het hebben van een brein dat anders is verbonden je sociale leven beïnvloedt, en in het bijzonder je liefdesleven. Flirten, seks en romantische relaties zijn erg uitdagend voor mensen met autisme, omdat ze worden geassocieerd met duizenden ongeschreven regels en uitzonderingen.
  Recensies | An animated short film by Floor Adams (mindmymind.nl)
 • Adam (2009)
  Adam gaat over een jongeman, Adam (Dancy), met het Asperger Syndroom, die na de dood van zijn vader in hun appartement is blijven wonen. Hij is gefascineerd door onderwerpen zoals science fiction en ruimtereizen. Wanneer Beth (Byrne) in het appartementsgebouw komt wonen groeit er een relatie tussen de twee.
  Adam (2009) – MovieMeter.nl