Prikkelverwerking bij autisme en een verstandelijke beperking

Sensonate

Voor iedereen die meer wil weten over prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking is Sensonate.nl dé website om te bezoeken. De site staat vol praktische informatie, tips, hulpmiddelen, ervaringen en inspirerende artikelen.

Waar staat sensonate.nl voor?

Veel mensen met autisme en een verstandelijke beperking hebben dagelijks last van teveel of juist te weinig prikkels. Dit staat een ‘goed leven’ voor hen in de weg. Begeleiders, ouders en leerkrachten zijn vaak op zoek naar goede informatie om hulp te bieden bij problemen met prikkelverwerking. Want als we beter begrijpen hoe mensen met autisme en een verstandelijke beperking prikkels ervaren, kunnen we meer voor hen betekenen. Door te werken aan een optimale prikkelbalans kunnen zij een beter leven ervaren.

Sensonate.nl biedt laagdrempelige en praktisch bruikbare informatie voor iedereen die vragen heeft over prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Doel is het algemene bewustzijn over prikkelverwerking te vergroten.

Sensonate

Voordelen van sensonate.nl

Iedereen kan op sensonate.nl antwoorden vinden op alledaagse vragen over prikkelverwerking. Specifieke training of opleiding is niet nodig. Je vindt er handige tips en handvatten die direct bruikbaar zijn in je dagelijkse werk.
De website is gemaakt samen met begeleiders, ouders, leerkrachten, mensen met autisme en andere ‘prikkel-experts’. Die mix zorgt voor betrouwbare en tegelijkertijd toegankelijke content. Sensonate.nl verheldert de individuele situatie via vier soorten gratis online informatie:

  • Artikelen met uitleg over prikkels en prikkelverwerking voor maatwerk in begeleiding. artikelen – Sensonate
  • Praktische tips om toe te passen in de dagelijkse begeleiding. tips – Sensonate
  • Ervaringsverhalen ter inspiratie, om je eigen cliënt beter te begrijpen en om in te schatten welke handvatten hem/haar ondersteunen.  ervaringen – Sensonate
  • Hulpmiddelen bij prikkels om meer inzicht te krijgen in individuele prikkelverwerking. Door bijvoorbeeld goede signalering, het gebruik van vragenlijsten en methodieken, het opstellen van een prikkelprofiel, het gebruik van apps en meer. hulpmiddelen – Sensonate

Hoe gebruik je de website?

De website sensonate.nl is een gratis online leer- en inspiratie omgeving  waarmee mensen met autisme en een verstandelijke beperking, hun ouders, begeleiders en leerkrachten direct zelf aan de slag kunnen. De informatie is ook goed bruikbaar bij scholing, bijvoorbeeld in gastlessen, in een lespakket, in cursussen voor begeleiders/leerkrachten, voor behandelaren en in een teamoverleg met collega’s.

 


Wie zijn Sensonate

Sensonate.nl is het eindproduct van onderzoeksnetwerk De Sensatie van een Goed Leven, een initiatief van Toegepast GezondheidsOnderzoek van UMC Groningen in samenwerking met ruim 50 netwerkpartners. Met financiering van ZonMw.

De volgende groepen maken deel uit van dit brede netwerk:

  • mensen met autisme, met en zonder verstandelijke beperking;
  • hun begeleiders, ouders, leerkrachten;
  • onderzoekers en andere experts op het gebied van prikkelverwerking bij autisme en een verstandelijke beperking.