Workshop of training

Ben je op zoek naar een workshop of training over autisme die gegeven kan worden in jouw team/organisatie?

Op deze pagina vind je organisaties, personen en tips die je kunt benaderen en uitnodigen om een workshop/training bij jouw organisatie te geven.
Deze pagina is in ontwikkeling.  Het is een actiepunt uit het jaarplan 2023 om met de aangesloten organisaties een overzicht te maken.


Aanbod door organisaties

MEEK2

Wil je ervaren waar iemand met autisme tegen aanloopt? Zou je meer willen weten over autisme in het algemeen? Of wil je juist leren hoe je in je communicatie beter kunt aansluiten?
MEEK2 verzorgt verschillende trainingen over autisme én maken ook workshops/ trainingen op maat. Denk bijvoorbeeld aan: Training ABC, Oefenen met een trainingsacteur, Teken je mee?
Contact MEEK2: Neem contact op met MEEK2 (contact@meek2.nl) en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Boba academie

De Boba Academie biedt cursussen, lezingen en materialen voor externe professionals en voor iedereen die samenleeft of samenwerkt met mensen met autisme. Met enthousiaste en gepassioneerde opleiders is het aanbod ontworpen om inzicht te bieden, begrip te vergroten en praktische vaardigheden te ontwikkelen. Boba biedt onder andere het ervaringsgerichte AutismeBelevingscircuit, dat zowel op de locatie van de Boba in Dordrecht als incompany kan worden verzorgd. Daarnaast biedt Boba op maat gemaakte opleidingen aan, die volledig kunnen worden afgestemd. Deze kunnen zowel online worden gegeven als op onze locatie in Dordrecht of incompany.

Het Spectrum Perspectief

Het Spectrum Perspectief biedt de Training Autisme en/of hoogbegaafdheid aan tafel, bureau of loket!

MEE Rotterdam

MEE Rotterdam biedt een training met een ervaringsdeskundige :  ‘Communicatie en omgang met mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS)’ 
Meer informatie:  Team Groepsvoorlichting van MEE Rotterdam Rijnmond – 010 282 11 11 of groepsvoorlichting@meerotterdam.nl

Villa Abel Academie
De Villa Abel Academie ontwikkelt opleidingen, trainingen, cursussen en (peer to peer ) bijeenkomsten en biedt deze aan aan autistische studenten in het hoger onderwijs, hun omgeving (ouders, partners, vrienden en familie), leerlingen met autisme in de bovenbouw van met middelbaar onderwijs, docenten en anderen in het hoger of middelbaar onderwijs, zorg- en onderwijsprofessionals, werknemers met autisme, het bedrijfsleven en andere belangstellenden. Op dit moment zijn de onderstaande trainingen ontwikkeld. Heeft u specifieke belangstelling voor een onderwerp of een doelgroep, neem dan contact op. Wij denken heel graag met u mee om onze expertise in te zetten.    Heb je een vraag? Neem dan gerust contact met hen op via:  06-5493 5858


Organisatie die je kunt benaderen 

Diverse organisatie geven aan dat het mogelijk is om in overleg een workshop/voorlichting te organiseren:

 • Molenlanden – basiskennis autisme
  Organisaties die werken voor inwoners van Molenlanden kunnen contact met Sociaal team Molenlanden (sociaalloket@jouwgemeente.nl) opnemen als het gaat om basiskennis voor degenen die werken in Molenlanden.
 • Verstandelijke beperking en autisme
  • ASVZ
   Als externe partijen of particulieren een vraag hebben voor een specifieke training, scholing of workshop kan ASVZ dit op factuur basis doen. Het is dan maatwerk en geen standaard training. ASVZ gaat alleen in op vragen wanneer het kennis betreft over en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk. Daar ligt hun expertise.
  • Gemiva
   Gemiva kan incidenteel iets betekenen.
  • Syndion
   Wij bieden intern een basiscursus over autisme. Syndion kan in overleg (als er ruimte is) deze aan externen bieden
  • Citykids
   CityKids biedt zorg aan kinderen en jeugd met een verstandelijke beperking en/of autisme. Bij vragen over (hulpverlening aan) de doelgroep kunt u contact opnemen via info@citykids.nl, ten name van Wouter Klöne.
 • Eddee
  • Eddee staat  open om in overleg een aanbod te maken voor een workshop/training.
  • Neem contact op met gedragsdeskundigen Hester (hester@eddee.nl 06-13057073)  of Gerdine (gerdine@eddee.nl  06 42928435
 • KompAss

Aanbod door personen

 • Peter van Dijk
  • presentaties, Webinars en gastlessen over onderwerpen die met autisme te maken hebben: leven met autisme, autisme en relaties, camouflage. Ik vertel vooral verhalen, geef tips en ga een beetje in op de theorie.
  • Ik krijg veel waardering omdat ik me niet schaam en een persoonlijk verhaal vertel en het is door iemand met autisme.
  • Ik doe het als vrijwilliger, als er een vergoeding is dan vraag ik meestal een BOL cadeaubon en reiskosten.
  • Daarnaast geef ik soms een online webinar bij Autisme Digitaal (waar ik coördinator ben).
  • Verder heb ik ervaring met het begeleiden van gespreksgroepen
  • Contact: retepvandijk@gmail.com

Tips landelijk

Ontdek autisme  – Maatwerk trainingen en advies! 

Zij bieden diverse praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundigen. Vergroot je kennis aan de hand van theorie en ervaringsverhalen. Afgewisseld met doe-activiteiten, reflectie en samenwerking.  Aansluitend op presentaties bieden zij een aansluitende e-learning aan. Speciaal voor mensen die op zoek zijn naar verdieping. Tevens zijn er modules waarmee een individu zelf aan de slag kan. Dus zonder tussenkomst van live-bijeenkomst.
Voor diverse doelgroepen bieden we maatwerk. Bijvoorbeeld voor het onderwijsde werkomgeving, de dienstverleningzorg of groepen ouders en/of naasten. We sluiten altijd aan bij de specifieke leerwensen.

 

Overige landelijke tips

 • Indigo – Mentale ondersteuning, direct en dichtbij
 • Deskundigheidsbevordering – De Autismepraktijk
 • Voor professionals – Autisme bij vrouwen (autisme-bij-vrouwen.nl)
 • Centrum Spectra heeft een aanbod ontwikkeld voor professionals om de kennis over het werken met vrouwen met autisme en een eetstoornis te vergroten en de behandeling die deze vrouwen ontvangen te verbeteren. Voor (huis)artsen, behandelaren en therapeuten in de (geestelijke) gezondheidszorg is er de mogelijkheid om casussen te bespreken. Centrum spectra verzorgt daarnaast trainingen en deskundigheidsbevordering
 • Marja Boxhoorn is autisme coach heeft trainingen ontwikkeld met complete stappenplannen om effectiever te coachen bij mensen met autisme. Ontdek hoe je in kortere tijd en met minder inspanning (jong)volwassenen met autisme helpen om effectief stress te verminderen en relaties harmonieuzer te laten verlopen.
 • Home – Autisme Expertise.nl Het Autisme Expertise Centrum biedt, naast zorg voor cliënten, ook deskundigheidsbevordering aan professionals.Denk hierbij aan supervisie, teambegeleiding, lezingen, trainingen en consultatie. Een overzicht van lezingen en publicaties vindt u op de website van Annelies Spek.
 • Delfos Academy Locaties in Utrecht en Amsterdam, maar ook in company.