Zoektips
Om je te helpen bij het zoeken van aanbod en informatie adviseren wij een aantal sociale kaarten en websites:
- NVA | De Nederlandse Vereniging voor Autisme De NVA houdt zich bezig met betrouwbare informatievoorziening, belangenbehartiging en lotgenotencontact in de buurt.
- PAS (Personen uit het Autisme Spectrum) is de landelijke belangenvereniging van autisten die het perspectief van de persoon met autisme voorop stelt.
- De Wegwijzer Autisme Sociale kaart – Voor alles wat je kan helpen om op jouw manier te leven met autisme.
- Cliëntondersteuning (Co) | Regelhulp – Ministerie van VWS – Informatie over cliëntondersteuning en hoe deze in jouw gemeente is geregeld.
- Autisme Jonge Kind Autisme Jonge Kind biedt inspiratie en verkort de zoektocht naar hulp.
- FANN: Female Autisme Network of the Netherlands (meisjes en vrouwen)
- WerkWeb-Autisme – Een wegwijzer voor studie & werk bij autisme
- Sensonate – Alles over prikkelverwerking – Informatie en inspiratie voor een beter leven via een optimale prikkelbalans voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking, hun ouders, begeleiders en leerkrachten.
- Autisme in Nederland (autismedigitaal.nl) – Boeken, organisaties en links op het gebied van autisme in Nederland. Dit is een project van Autisme Digitaal, een stichting voor en door mensen met autisme.
- Wat is de GGZ? – Zorgwijzer Route hoe naar passende geestelijke gezondheidszorg
- Sociale kaart Nederland | Zoek organisaties die ondersteuning bieden op het gebied van zorg en welzijn, wonen, jeugd en gezin of werk en inkomen
- Autisme (zorgkaartnederland.nl) Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij uw wensen.
Wegwijzer-autisme (voorheen ‘Watvindik.nl)
De Wegwijzer Autisme geeft een breed overzicht van het aanbod aan producten en diensten dat mensen met autisme en hun naasten helpt op hun manier te leven met autisme. Van apps, ondersteuning, zorg en dagbesteding tot lotgenotencontact: op Wegwijzer Autisme vind je snel en gemakkelijk producten en diensten in jouw regio.
Door wie: Het team achter de Wegwijzer Autisme: Een klein team van (ervaringsdeskundige) medewerkers beheert de website, voegt aanbod toe en controleert aanbod dat anderen plaatsen. De Wegwijzer Autisme wordt betaald door het ministerie van VWS en uitgevoerd door Stichting In-Tussen. Gebruikers en aanbieders kunnen diensten en producten aanvullen. Een onafhankelijke moderator bewaakt het aanbod en past de informatie zo nodig aan om de vindbaarheid en/of de volledigheid te verbeteren.
Regelhulp – VWS
Het regelen van hulp, zorg of ondersteuning kan soms lastig zijn. Weet u niet goed waar u moet zijn of wat er mogelijk is? De website Regelhulp helpt u op weg. Of het nu gaat om zorg voor uzelf, voor uw gezin of voor iemand anders. Regelhulp helpt u bij het vinden van oplossingen. Of legt uit wie u daarbij kan helpen.
Door wie: Regelhulp is van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het CAK beheert namens VWS de website. Dit betekent dat het CAK zorgt dat de informatie betrouwbaar, eenvoudig en actueel is. Het CAK werkt hiervoor samen met verschillende organisaties. Onder andere gemeenten, het CIZ, Stichting Opvoeden, SVB en UWV.
Autisme in Nederland – Autisme Digitaal
Op ‘Autisme in Nederland’ vind je boeken, organisaties en links op het gebied van autisme in Nederland. Er zijn ook nog twee andere websites vanuit Autisme Digitaal: Autisme is veelzijdig (volwassenen met autisme bloggen over hun leven) en Autismevriendelijk Nederland (artikelen over autisme bij volwassenen en online zelftesten).
Door wie: Dit is een project van Autisme Digitaal, een stichting voor en door mensen met autisme.
Route hoe naar passende geestelijke gezondheidszorg.
Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt ooit te maken met problemen van psychische aard. Het is belangrijk dat zij passende geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgen.
Voor hulp bij psychische problemen ga je eerst naar je huisarts. Die kan je binnen de praktijk helpen of je doorverwijzen naar de basis- of gespecialiseerde ggz.
Sociale kaart Nederland – Isatis
De Sociale kaart Nederland is een website, voor burgers en professionals, met informatie over formele en informele organisaties en activiteiten rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.
Door wie: De Sociale kaart is achttien jaar geleden ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Isatis Care en MEE. Om de continuïteit van de Sociale kaart ten alle tijden te kunnen waarborgen heeft Isatis Care in 2020 de Sociale kaart Nederland coöperatie voortgezet.
Zorgkaart Nederland – Patiëntenfederatie
ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij uw wensen.
Door wie: ZorgkaartNederland is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Patiëntenfederatie Nederland vertegenwoordigt 200 patiënten- en consumentenorganisaties en maakt zich sterk voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu en in de toekomst.
FANN is een landelijk interdisciplinair netwerk voor professionals die zich inzetten voor de verbetering van diagnostiek en behandeling van meisjes en vrouwen met een autisme spectrum stoornis.
FANN is in 2017 geïnitieerd door Els Blijd-Hoogewys en Marleen Bezemer. Em. Hoogleraar Ina van Berckelaer-Onnes en dr. Judith Gould zijn adviseurs van het netwerk. Judith Gould is voormalig directrice van het Lorna Wing Centre for Autism (UK).
Doelstellingen van FANN zijn het stimuleren van uitwisseling van kennis, het bevorderen van samenwerkingen binnen wetenschappelijk onderzoek en het bevorderen van implementatie van wetenschappelijke kennis in de praktijk. De professionals die deelnemen aan de kerngroep bestaan uit GGZ-clinici en onderzoekers, aangevuld met enkele ervaringsdeskundigen. De kerngroep komt ongeveer twee keer per jaar samen en voeren gezamenlijke (onderzoeks)projecten uit. Er zijn diverse werkgroepen gericht op verschillende onderwerpen, zoals ‘kennis en informatie’, ‘autisme en moederschap’ en ‘seksualiteit en gender’.
Informatie over ASS bij meisjes en vrouwen
Fann bundelt (een selectie van) informatie rondom het onderwerp ASS bij meisjes/vrouwen
- Artikelen en boeken
- Presentaties en rapporten
- Films / docu / tv / video
- Podcast
- Website
- Lotgenotencontact
- Blogs
Opmerking: de informatie is zowel bedoeld voor clinici als patiënten met ASS. Hierin dient zelf een onderscheid in gemaakt te worden door de lezer. Daarnaast moeten we aangeven dat we er naar streven om al het materiaal zoveel mogelijk zelf door te nemen (zoals ook de boeken), maar dat dit door de (groeiende:-)) hoeveelheid niet altijd haalbaar is. Wees dus kritisch bij de inhoud en ga altijd na of het op jou van toepassing is en wat je eigen visie is.
Informatie over aanbod in de regio
De aangesloten organisaties bieden informatie over
- hun eigen aanbod, zie aangesloten organisaties
- thema’s

